See you later, Ringo

Un director de cinema d’edat setena s’aixeca de la cadira i, des del saló de casa seva, dirigeix una pel·lícula que ja va ser dirigida. Situa a uns actors que ja no hi són en un escenari que ja no hi és. Els indica com han de mirar a un cigar encara encès, però no hi ha fum a l’habitació. I de sobte, s’inicia un muntatge en paral·lel que combina l’escena westerniana, precisament descrita, amb les seves lúcides paraules.

L’òpera prima de Pere Marzo és un documental que serveix com a homenatge a les persones que van viure l’esplendor dels Estudis Balcázar, situats a Esplugues de Llobregat, que van allotjar en les seves tavernes i posades a milers de professionals del cinema spaghetti western. Mitjançant una feina de documentació deliciosa, es redescobreixen obres del gènere, la majoria de coproducció italoespanyola, que il·lustren indirectament la vida que hi havia al conegut com Esplugues City. Però el més commovedor són els testimonis d’aquells qui treballaren en ell, abans que Franco el tanqués el 1972. El muntatge inclou no només entrevistes i fotografies d’arxiu, sinó que proporciona moments d’innegable emoció en què els mateixos protagonistes recreen les seves vivències. Les històries que s’expliquen i els fragments que es llegeixen es viuen amb la passió de qui encara no ha superat una relació acabada, de qui encara està enamorat. Goodbye Ringo (Pere Marzo, 2018) és tendresa nostàlgica i entranyable per unes pel·lícules que ja no s’estrenen, que ja no es produeixen, però que som a temps de revisitar.

El cinema es pot estimar de moltes maneres: des de la passió per l’impuls creatiu o des de l’arravatament analític; des de darrere la càmera o des de la comoditat d’una butaca. I, al cap i a la fi, els festivals de cinema són i estan per la gent que l’estimem. Goodbye Ringo inhala i exhala cinefília, amor pur pel mitjà i per aquells que es devien i encara es deuen a ell.

Jaime Lapaz

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s