Pel forat del pany

Fora dels documentals o els vídeos domèstics hi ha molt poques pel·lícules que facin un seguiment tan exhaustiu d’un embaràs com fa Carlos Marqués-Marcet amb Els dies que vindran. Una de les peculiaritats de la pel·lícula és el fet que els intèrprets María Rodríguez Soto i David Verdaguer són parella i l’embaràs és real. Quan el director es va assabentar de l’embaràs de la parella, de seguida els va proposar fer-ne una pel·lícula. Ens trobem així immiscits en una experiència fílmica i vital única, on l’embaràs és real però els successos pels quals ens farà passar la pel·lícula formen part d’una ficció. El director abans de la pel·lícula demana al públic que, si us plau, no pensi en què és real i què no i que es deixi endur. 

Tot i ser l’embaràs el fil de la història, el seu recorregut dramàtic s’enfila pels canvis que succeeixen en una relació en el moment en què es decideix tirar endavant un embaràs, en el cas de la pel·lícula un embaràs no planificat. La Vir i en Lluís fa un any que estan junts, encara no han anat ni de vacances plegats i es troben en la important decisió de decidir si tenir un fill o no. Carlos Marqués-Marcet –cineasta contemporani el qual com si fos un antropòleg fa una lectura de les relacions humanes– s’endinsa en els racons més complexos de les relacions com ja ha fet en les seves anteriors pel·lícules: 10.000 Km Tierra firme. Marqués-Marcet amb Els dies que vindran fa un pas cap a una capa d’intimitat retratada amb tanta delicadesa que és fàcil oblidar que el que s’està veient és un film i no l’escletxa d’una porta des de la qual observar la intimitat d’en Lluís i la Vir. La nostra parella es trobarà no només amb tots els canvis físics típics d’un embaràs, sinó també amb grans reptes envers la seva relació i la seva vida professional. La pel·lícula fa una mirada crítica a l’espai que la societat deixa tant a homes com a dones a l’hora de tenir fills, o la dificultat per seguir una vida a Barcelona on el preu de l’habitatge és cada dia més inaccessible. Els dies que vindran mostra les inquietuds per les quals passen els integrants d’una parella en el moment de tenir un fill i la complexitat per posar-se en els peus de l’altre: tant per comprendre com se sent una dona embarassada en relació al seu cos i a les seves emocions, com la dificultat de viure el paper del pare quan la por a no estar a l’altura de la responsabilitat adquirida creix al mateix ritme que el nadó a l’interior de la panxa de la mare.

Amb Els dies que vindran Carlos Marqués-Marcet ens demostra que no només sap com filmar una ficció sinó que també sap adaptar-se al ritme de la vida, mirar-la pel forat del pany i compartir-la amb nosaltres.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s