Casals, la força d’un silenci

Diuen que els homes de paraula compromesos i amb principis estan en perill d’extinció; ara bé, sempre ens quedaran els referents del passat com el gran músic Pau Casals. El director Manuel Huerga, que ja havia portat a la gran pantalla la història de referents catalans com Gaudí (1988) o Salvador Puig Antich (2006), torna ara amb la pel·lícula Casals, la força d’un silenci, centrada en l’etapa en la qual el músic va viure exiliat a Prada de Conflent ajudant a famílies republicanes.

casals-300x296

Huerga mostra de nou la seva predilecció per les grans figures de Catalunya i retrata de forma delicada i subtil la força de l’esperit de Casals quan va decidir no tocar més el violoncel mentre Franco estigués al poder. Un relat fidedigne ben construït que es reforça per la mateixa història i per les actuacions dels secundaris i dels dos protagonistes,  destacant un Joan Pera que, tot i estar acostumat al registre còmic, arriba a l’alçada del paper amb una interpretació sublim.

Casals no només reflexa la grandesa del mestre com a músic i màxima autoritat en Johann Sebastian Bach, sinó que rendeix homenatge a la part més humana i reivindicativa. Esquivant el patriotisme, el director apropa l’espectador a Casals amb les escenes quotidianes, jugant dòmino, fumant pipa o passejant amb el gos. Una intimitat meravellosa que exposa la vulnerabilitat i les pors internes del músic dins la ferma convicció en els seus valors.

Aquella promesa de Casals en l’última etapa de la vida per lluitar contra el règim franquista i la repressió demostra a través d’una pel·lícula sòbria la perseverança d’un home que va utilitzar d’arma el violoncel i va sacrificar el seu bé més preuat, la música.

Foto Casals bona

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s