Manuel Huerga: “No em dona por cagar-la pel fet que sigui Pau Casals”

Amb un rodatge de quatre setmanes al poble Prada de Conflent (França), el director de Casals, la força d’un silenci, Manuel Huerga, ens explica l’experiència d’aquesta pel·lícula.

Quin ha sigut el gran repte d’aquest projecte?

El gran repte ha sigut intentar explicar una història poc coneguda de Casals, però que té un gran valor, i més avui dia. Casals tenia uns principis i valors que actualment no veiem; una persona disposada a renunciar al seu valor més preuat, com és el talent per la música, per donar veu als altres. Fins i tot es va enfrontar als nazis!

Tot el que veiem a la pel·lícula va succeir realment?

Tot és cert. L’únic que no és cent per cent veritat és el personatge de l’alumne que interpreta en Nao Albet. Sabem que Casals va tindre alumnes, però no està basat en cap en concret. Vam crear aquest personatge perquè Casals ens pogués explicar el que pensava…el mirall amb el qual escoltem a Casals.

Sent cap tipus de responsabilitat quan plasma a la gran pantalla la vida de referents catalans com Salvador Puig Antich (2006) o Pau Casals a aquesta pel·lícula?

No em dona por cagar-la pel fet que sigui Pau Casals. La meva actitud no canvia perquè tingui davant a Casals; no li he de fer reverències. No és que no els hi tingui respecte, però són personatges que s’han de tractar com a personatges d’una història més, com si fossin un actor normal. Intento que això no suposi una pressió, tot el contrari, intento gaudir. Hem de treure ferro a les coses, però sempre amb professionalitat, sense sacralitzar.

18838918_1592478067453599_7478866675281017987_n

En Joan Pera va ser sempre la seva primera opció per encarnar la figura de Casals?

L’aposta per en Joan Pera era bastant arriscada. Tots coneixem més el seu estil còmic i que és la veu de Woody Allen. Crec que es mereix que se li donin més papers dramàtics, no l’hem d’encasellar. Té dret a demostrar que és un bon actor, un actor complet que pot actuar en tots els registres.

A més, a Catalunya no tenim gaires actors d’aquesta edat i que físicament tinguin una semblança a Casals, de manera que sempre va ser la meva primera opció. L’únic que vam haver de controlar va ser que no parlés a la pel·lícula com Woody Allen.

Era admirador de Casals abans de fer la pel·lícula?

No sóc més fan de Casals després d’haver fet la pel·lícula. Sóc molt melòman i m’agrada molt tota mena de música, de manera que a Casals sempre li he reconegut la genialitat i el talent. La faceta de Casals que tracta la pel·lícula era més desconeguda per mi, però sempre l’he tingut respecte. Qui estima la música és impossible que no hagi escoltat a Pau Casals.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s