Centres Educatius

El passat dia 1 de juny va començar la primera projecció dels centres educatius d’educació primària amb una selecció variada d’obres audiovisuals creades per nens i nenes de 3 a 12 anys. Les propostes es van caracteritzar per la imaginativa posada en escena, per la revisió històrica d’icones de la cultura pop contemporània i per una il·lusió i un entusiasme que impregnaven tots i cadascun dels projectes presentats. Afortunadament, la imaginació i el risc van estar presents de manera palpable generant en el públic assistent admiració, simpatia i reconeixement.

13346547_1223702504331159_8465941949198912862_n

Els treballs van presentar una sèrie de constants temàtiques i estilístiques que permeten agrupar-los amb coherència i unitat en diferents conjunts. Per una banda i quasi a diferència de la tendència predominant al cine actual, el gènere musical va triomfar amb exemples prodigiosos com el rap amb un contundent cant a la llibertat de L’Educació ens farà lliures o Piaget el musical, que comptava amb referències explícites a espectacles de la magnitud de El Fantasma de l’Òpera de Andrew Lloyd Webber i Els miserables, de Alain Boublil y Claude-Michel Schönberg. No va ser només aquesta peça que va rendir homenatge a obres ja existents. Beatles Forever ens va delectar amb el seu particular homenatge al quartet de Liverpool fent un repàs de totes les seves èpoques i imatges més icòniques, West Child Story fa una revisió agosarada i contemporània de West Side Story, a la vegada adaptació de Romeu i Julieta de William Shakespeare. D’altra banda, L’esperat aniversari, no només ret homenatge al cine i al cinema mut, sinó també a una de les seves figures més conegudes, Charles Chaplin, en un divertit gag reminiscent de les creacions de l’artista anglès. L’humor no va acabar aquí, Un conte boig, xiflat i trastocat ens presenta un dia Kafkià en una escola on els alumnes es canvien els rols i on només Salvador Espriu els salvarà d’aquest embolic. El Circ proposa un original símil entre els estereotips de tipus d’alumne en una aula amb cadascun dels personatges d’un circ de tres pistes. Per últim, dues animacions ens varen sorprendre pels detalls, les temàtiques i la valentia proposades. Per una banda, Dis-capacitat parla d’una noia amb capacitats diferents que ens mostra de tot el que és capaç, i Orquinos, la petita orca, que ens recorda la trista vida que duen les orques en captivitat.

13327643_1224337977600945_1685588898341000668_n

L’endemà va ser el torn de la sessió conjunta dels centres educatius d’educació secundària. En aquest cas, la majoria de creacions van anar més enfocades a temes de marcat caràcter i contingut social, sempre amb una intenció moral per tal de prendre consciència sobre temes candents que afecten la seva generació. La sessió va començar amb Sopa de Pedres, una entranyable aproximació al conte popular homònim relatat en glosa, on la solidaritat i la concòrdia esdevé valor fonamental. La preocupació per les droges es va fer palesa en tres de les propostes presentades pels centres, HT22, Titelles i Un gram. Tots tres curts ens alertaven amb diferents recursos narratius, sobre els diversos perills i conseqüències a curt termini de l’us i abús del consum d’estupefaents. L’altra gran eix vertebrador de la sessió va ser l’amor, entés com a motor vital que tot ho pot i tot ho canvia. L’instant, una proposta atrevida formalment amb evocacions poètiques; 20.15, les emocions i contradiccions amoroses d’un jove enamorat, per reflectir els seus dubtes i pors davant del fet d’estar enamorat de la seva veïna. Per últim, Pròxima parada, plasma amb valentia un tema de gran controvèrsia i polèmica social com és la justificació moral o no de la venjança i el bullying escolar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s